1 yılda 700 bin ton ürettiler: Toprağa ekmeyince 12 ay sattılar

Çilek Üretiminde Altın Tohumlar Projesiyle Katma Değer Hedefleniyor

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB), katma değeri yüksek tarımsal ürünlerin yaygınlaştırılması amacıyla başlattığı “Altın Tohumlar” projesi kapsamında çilek üretimini ele alıyor.

Uzmanların katıldığı toplantıda, çilek üretiminde teknolojik gelişmeler ve endüstrileşmenin öneminin vurgulanarak katma değer ve ihracat potansiyeline dikkat çekildi.

1 Yılda 700 Bin Ton Üretim

İSTİB Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap, ülkemizin çilek üretiminde kendi kendine yeterli hale geldiğini belirterek, 2000 yılında 130 bin ton çilek üretiminden bugün 700 bin tona ulaşıldığını ifade etti. Ancak, bu büyük üretimin ihracata dönüştürülemediğini ve üretimde hala kalite standartlarına uygunluk sorunları yaşandığını dile getirdi.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Gündüz ise Türkiye’de çilek üretiminin en büyük sorunlarından birinin yanlış fide seçimi olduğuna dikkat çekerek, kaliteli fidanın azaldığını ve doğru fidan kullanımının maliyetleri düşürebileceğini vurguladı.

Çilekte Katma Değerin Artırılması Şart

Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Yüksek Ziraat Mühendisi Fatih Erbaş, çilek üretiminde sadece sofralık üretimle yetinilmemesi gerektiğini belirterek, çileğin sanayileştirilerek katma değerinin artırılabileceğini söyledi. Örneğin, dünya genelinde çileğin farklı şekillerde işlenerek katma değerinin yükseltildiğini dile getirdi.

Modern Yöntemler ve Verimlilik

Çilek üreticisi Sabri Bozkurt, girdi maliyetlerinin artması nedeniyle açık alanda değil örtü altı üretimine yönelmeye başladıklarını belirtti. Birim alandan daha fazla verim almanın işletme maliyetlerini azaltabileceğini vurgulayan Bozkurt, modern tarım tekniklerini kullanmanın karlılığı artırabileceğini ifade etti.

İhracatçılardan Çilek Çeşitliliğine Dikkat Çağrısı

Çilek ihracatçısı Dr. Murat Bayizit, ihracat hedefli üretimde çeşitliliği artırmanın önemine değinerek, küçük aile işletmeleri modelinin sürdürülebilir olmadığını belirtti. Alıcıların taleplerine uygun üretim yapmanın pazar rekabetinde önemli olduğunu vurgulayarak, çilek çeşitlerinin artırılması gerektiğini ve ambalaj, soğuk zincir gibi konularda iyileştirmeler yapılmasının ihracatı artırabileceğini dile getirdi.

Related Posts

Denetimler başladı: O şekilde altın alanlara büyük cezalar yolda!

Kredi kartıyla altın alıp nakde çevirenler mercek altına alındı. Bankalar ve denetim kurumları bu yöntemi kullananlara karşı harekete geçti. Hem kullanıcılar hem de kuyumcular ciddi yaptırımlarla karşılaşabilir.

Emekli maaşı zammı Meclis’ten geçti

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen, çalışma hayatına ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifinde yapılan değişikliğe göre, en düşük emekli aylığı 14 bin 469 liradan 16 bin 881 liraya yükseltilecek. AK Parti milletvekillerinin imzasını …

AJet İstanbul’dan Şam’a ilk seferini yaptı

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’ndan (İSG) Suriye’nin başkenti Şam’a yapılan ilk sefer başarıyla icra edildi.

Memur ve memur emeklisi maaşlarına zam yapıldı: Meslek meslek zam oranları ve yeni maaş listesi!

Memur ve memur emeklilerinin maaşlarında zam yapıldı. Yeni düzenlemelerle birlikte maaşlarda artış yaşanıyor. Çalışanlar ve emekliler, güncel maaşları yakından takip ediyor.

CHP’den doğalgaz zammına tepki: Hileli yöntemlere başvuruyorlar, zam TÜİK verilerine yansımasın diye temmuz başında açıklandı

CHP’den doğalgaz zammına tepki: Hileli yöntemlere başvuruyorlar, zam TÜİK verilerine yansımasın diye temmuz başında açıklandı

6 aylık enflasyon farkı netleşti: Memur ve emeklilerin zam oranı belli oldu

6 aylık enflasyon farkı netleşti: Memur ve emeklilerin zam oranı belli oldu