29 MAYIS İSTANBUL’DA OKULLAR TATİL Mİ 2025? | 29 Mayıs ne günü, resmi tatil mi, ders var mı? İşte tatil bilgisi!

29 Mayıs İstanbul Fethi ve Tatil Durumu

29 Mayıs İstanbul’un fethinde okulların tatil olup olmadığı merak konusu oldu. Türkiye Cumhuriyeti tarihi açısından önem arz eden 29 Mayıs bu sene perşembe gününe denk gelecek. İstanbul’un fethi, çeşitli etkinliklerle de kutlanacak. Dünya tarihinin akışını değiştiren, İstanbul’un fethinin resmi tatil olup olmadığı merak konusu oldu. Kamu ve özel kurumlar resmi tatil dışında mesai içerisinde faaliyetlerini sürdürüyor. Peki, 29 Mayıs ne günü? 29 Mayıs okullar tatil mi, ders var mı? İşte, 29 Mayıs tatili hakkında bilgiler.

29 Mayıs Resmi Tatil Durumu

Kamu ve özel kurumlar resmi tatil dışında mesai içerisinde faaliyetlerini sürdürüyor. 29 Mayıs resmi tatil olmamaktadır. Bu nedenle 29 Mayıs’ta kamu kurumları çalışmaya devam edecek.

29 Mayıs Okullar Tatil mi?

Kamu ve özel kurumlar resmi tatil dışında mesai içerisinde faaliyetlerini sürdürüyor. 29 Mayıs resmi tatil olmamaktadır. Bu nedenle 29 Mayıs Perşembe günü okullarda eğitim normal saatler arasında devam edecek.

29 Mayıs Tarihçesi

29 Mayıs 1453’te, Sultan II. Mehmed’in komutanlığında 54 günlük kuşatmanın sonucunda İstanbul’un fethi gerçekleşti. İstanbul’un Fethi ile beraber 1500 yıllık Roma İmparatorluğu’nun devamı olan Bizans İmparatorluğu parçalanmış ve kentte Hristiyan dünyasına göç başlamıştır. İstanbul’un Fethi ayrıca Orta Çağ’ın sona erdiği ve Yeni Çağ’ın başladığı gündür. İstanbul’un Fethi askeri tarih açısından da son derece büyük önem taşır. Antik çağlardan o döneme kadar surlar ve kent duvarları, şehirleri işgale karşı koruyan en büyük savunma araçlarıydı. Fakat savaş sırasında karabarut kullanan Osmanlı Ordusu, surları yıkmayı başardı.

Fetih Sonrası İstanbul

Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’nde yer alan bilgiler şu şekilde: Fetihten sonra imar hareketleriyle çehresi değişen ve yavaş yavaş bir Türk İslâm şehri hüviyetini kazanan İstanbul, tarihî yarımadanın dışına doğru taşmaya başlayarak zaman içerisinde bir imparatorluk merkezinin kozmopolit ve renkli hayatının hâkim olduğu, Avrupa ile Asya arasında Karadeniz’in kuzeyi ile Akdeniz’e açılan deniz ve karayollarının birleştiği, aynı zamanda farklı kültürlerin kaynaştığı bir büyük metropol haline geldi. Bütün bir imparatorluk zamanla İstanbul merkezli bir kültür ve sosyal yapının etkisi altına girdi. Özellikle XVI. yüzyıldan itibaren taşradaki şehir hayatında pâyitahtın mânevî ve kültürel baskısı sürekli hissedildi. Bu durum İstanbul’u bir cazibe merkezi haline getirdiği gibi ekonomik bakımdan da bütün dikkatler buraya yöneldi. XVI. yüzyıldan itibaren imparatorluğun yayılmış olduğu üç kıtanın bütün özelliklerini taşıyan İstanbul, kalabalık sivil nüfusu yanında saray ve görevlilerinin de sivil hayatı doğrudan etkilediği ve belki de bütünüyle saray ve çevresiyle özleştirilen bir şehir olarak anıldı. Hatta adı bile çok defa sadece bu hususiyeti aksettirecek şekilde değişti ve yaygınlaştı. Sarayda bulunan resmî tarihçilerin eserlerinde imparatorluk ile pâyitahtın bu şekilde birbiriyle bütünleştirildiği dikkati çeker. Onların eserlerinde bütün imparatorluğa şehir ve saray zâviyesinden bakış yaygın şekilde yer alır. Siyasî ve sosyal olaylar hep İstanbul merkezli olarak takdim edilir; hânedanla birleştirilmiş bir İstanbul tarihi verilir. Bu bakımdan fetihten sonra meydana gelen sosyal hadiselerle ilgili olarak kaynaklarda bol malzeme bulunmaktadır. Bu kaynaklardaki bilgilere bakıldığında genellikle hadiselerin devlet idarecileri, kapıkulu ve ulemâ üçgeni içinde anlatıldığı görülür; sivil halkın rolü de bu çerçevede geçer. Padişahların cülûsları, vefatları, haftanın belirli günlerinde çeşitli maksatlarla şehre inmeleri, yapılan teftişler, ileri gelen devlet adamlarının faaliyetleri, imar hareketleri, iâşe meseleleri, piyasa hareketliliği, yabancı elçilerin karşılanışı, ordunun sefere çıkış merasimleri, saray kaynaklı olup bütün halkı ilgilendiren şenlikler, tabii âfetler, kapıkulunun yer yer türlü bahanelerle çıkardığı isyanlar belli başlı konuları ihtiva etmektedir.

3 Mart’ta halifeliğin ilgası üzerine İstanbul önce bir pâyitaht, sonra da bir hilâfet merkezi olma özelliğini kaybetmekle birlikte Doğu ve Batı medeniyetlerinin kesişme noktasında, iktisadî bakımdan ve kültür müesseseleri yönünden kalabalık nüfusu ile büyük bir metropol olma niteliğini sürdürdü.

Related Posts

24 HAZİRAN SÜPER LOTO SONUÇLARI 2025 SORGULAMA EKRANI (Online tek tıkla hızlı görüntüle) | Milli Piyango Online canlı Süper Loto çekiliş sonuçları açıklandı: 22 milyon TL’yi aşan ikramiye devretti!

Süper Loto sonuçları sorgulama ekranı 24 Haziran 2025 Milli Piyango Online üzerinden erişime açıldı. Sisal Şans tarafından haftanın 1. Süper Loto canlı çekilişi, 24 Haziran 2025 Salı akşamı noter huzurunda tamamlandı. Milli Piyango TV Youtube kanalından da yayınlanan çekiliş sonrası bu akşamki Süper Loto çekiliş sonuçları ve hangi numaraların kazandırdığı belli oldu. Çekilişte 6 bilen çıkmayınca tam 22 milyon 607 bin 218 TL ikramiye devretti. 5 bilen 15 kişi de 115.686,7 TL kazandı. Süper Loto sonucu sorgulama ekranı millipiyangoonline.com üzerinden tek tıkla ikramiyeler öğrenilebiliyor. Peki, bugünkü Süper Loto’da hangi numaralar kazandırdı? İşte, 24 Haziran 2025 Süper Loto sonucu sorgulama online ekranı ve çekiliş sonuçlarıyla ilgili bilgiler.

SAĞLIK BAKANLIĞI PERSONEL ALIMI 2025 (2. ETAP SON DURUM) | Sağlık Bakanlığı 18 bin sözleşmeli personel alımı ne zaman, işçi alımı başvurusu başladı mı? Başvuru şartları ve tarihi için önemli detay!

Sağlık Bakanlığı 2. etap personel alımı başvurusu 2025, son gelişmeler ile takip ediliyor. Mayıs ayında yapılan 15.342 sözleşmeli personel istihdamının ardından gözler bir sonraki personel ve işçi alımına çevrildi. 02-08 Mayıs 2025 tarihleri arasında tercihleri alınan KPSS-2025/4 Sağlık Bakanlığının sözleşmeli sağlık personeli pozisyonlarına yerleştirme işlemleri tamamlandı. Başvuru ve tercih kılavuzu ile beraber, Sağlık Bakanlığı sağlık çalışanı alımı kadro ve branş dağılımları ile başvuru şartları ve özel koşullar gibi detaylar ilan edilecek. 2025 yılı Sağlık Bakanlığı personel alımı ilerleyen haftalarda gerçekleşecek. Öte yandan konuyla ilgili açıklama yapan Bakan Memişoğlu, yeni personel alımı için tarih verdi. Hemşire, diyetisyen, sağlık teknikeri, teknisyen, tıbbi sekreter ve büro personeli gibi çeşitli kadrolarda yapılacak atamalar ÖSYM KPSS tercih kılavuzunda belli olacak. Peki, Sağlık Bakanlığı personel alımı ne zaman, başvurular başladı mı? İşte, Sağlık Bakanlığı 18 bin per

2025 YKS soruları nasıldı, TYT zor muydu kolay mıydı?

YKS maratonu pazar günü de devam edecek. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM), Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) saat 10.15’te başladı. Sınavdan çıkan öğrenciler sınavın zor olup olmadığına sorguluyor.

ZONGULDAK KURBAN BAYRAMI NAMAZI VAKTİ 2025 || Zonguldak bayram namazı saat kaçta kılınacak? Diyanet Zonguldak Kurban Bayramı namaz saati

2025 Kurban Bayramı için Zonguldak bayram namazı vakti Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından duyuruldu. Zonguldak Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınacak? sorusu da bu nedenle sorgulanıyor. Yılın ikinci büyük bayramı olan Kurban Bayramı 6 Haziran 2025 Cuma günü idrak edilecek. İslam aleminin manevi coşkuyla beklediği Kurban Bayramı’nda, Zonguldak’taki Müslümanlar camilerde bir araya gelerek bayram namazını eda edecek. Diyanet’in il il paylaştığı namaz vakitleri, bayram sabahı cemaatle buluşmak isteyenler için büyük önem taşıyor. Peki, 2025 Zonguldak bayram namazı saat kaçta? İşte Diyanet Zonguldak Kurban Bayramı namazı vakti 2025!

KONYA BAYRAM NAMAZI SAATİ 2025 | 6 Haziran 2025 Konya Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınacak, ne zaman? Diyanet Konya Kurban Bayramı namazı saatleri!

Konya Kurban Bayramı namazı saat kaçta? Diyanet namaz vakitleri ile yanıt buldu. Bu yıl Kurban Bayramı 6 Haziran 2025 Cuma günü idrak edilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı 2025 Konya Kurban Bayramı namazı saatini, namazvakitleri.diyanet.gov.tr’den yayınladı. Müslümanların bayram sabahı idrak edecekleri iki rekâtlık namaz olan bayram namazı 6 Haziran Cuma günü 81 ilde kılınacak. Diğer illerde olduğu gibi Konya’da da bayram namazı saatleri birkaç dakika farklılık gösterecek. Konya bayram namazı vakti öncesi, tüm camilerde bayram hutbesi okunacak. Peki, Konya’da bayram namazı ne zaman, kaçta kılınacak? İşte, 6 Haziran Konya Kurban Bayramı namazı saati 2025 ile ilgili Diyanet namaz vakitleri bilgisi.

Ankara’da “Uluslararası Eğitim Kongresi” düzenlenecek

Ankara’da “Uluslararası Eğitim Kongresi” düzenlenecek