Kış aylarında çocuklarda orta kulak enfeksiyonuna dikkat!

Kış aylarında sıkça görülen grip, nezle ve farenjit gibi hastalıklar, orta kulak enfeksiyonlarına zemin hazırlayabiliyor. Bu durum, özellikle çocukları etkiliyor. Orta kulak enfeksiyonu, kulak zarının arkasında sıvı birikmesi sonucu kızarıklık, şişme ve ağrı ile kendini gösteriyor. Çoğu zaman ciddi bir sorun oluşturmasa da, ilerleyen vakalarda kalıcı işitme kaybı, yüz felci gibi ciddi problemlere yol açabilir.

ENFEKSİYONUN NEDENİ VE ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Medline Adana Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Arslanhan, orta kulak enfeksiyonunun en yaygın nedeninin, viral veya bakteriyel enfeksiyonlarla ortaya çıkan üst solunum yolu hastalıkları olduğunu belirtti. Dr. Arslanhan, özellikle çocukların üst solunum yolu enfeksiyonlarına yetişkinlerden daha sık yakalandığını, bu nedenle çocuklarda orta kulak enfeksiyonlarının daha fazla görüldüğünü vurguladı.

TEDAVİ ZAMANDA YAPILMALI

Orta kulak enfeksiyonları genellikle kısa süreli ve önemli sorunlar yaratmaz. Ancak tedavi edilmediği takdirde kalıcı işitme kaybı, kulak zarında delinme ve yüz felci gibi ciddi problemlere yol açabilir. Dr. Arslanhan, şikayetlerin birkaç günden fazla sürmesi durumunda hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtti.

CERRAHİ MÜDAHALE GEREKTİREBİLİR

Çocuklarda sık tekrarlayan orta kulak enfeksiyonlarında ve geçmeyen orta kulak sıvılarında cerrahi müdahale gerekebilir. Yılda 3-4 defadan fazla tekrarlayan enfeksiyonlar veya 3 ay süresince yapılan tedavilere rağmen iyileşmeyen durumlar, altta yatan sebeplerin araştırılmasını gerektirir.

KULAK TÜPÜ UYGULAMASI

İşitme kaybına yol açan en yaygın sebeplerden biri, kulakta sıvı birikmesidir. Orta kulakta biriken sıvı, tedavilere rağmen düzelmediğinde, kulak tüpü uygulaması gerekebilir. Kulak zarında açılan küçük bir delikten yerleştirilen tüp, kulağın havalandırılmasını ve sıvı birikmesinin önlenmesini sağlar. Tüp takılması işlemi yaklaşık 10 dakika sürer ve tüp kendi kendine düşebileceği gibi, bazen cerrahi müdahale ile çıkarılması gerekebilir.

Related Posts

Yaz kâbusa dönmesin! Çocuklar için tehlike kapıda

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz tatilinde çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskinin arttığını belirterek ailelere önemli uyarılarda bulundu. Hareket kısıtlılığı, şişlik ya da morarma durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.

Hafızayı silgi gibi siliyor: Bu yemeği yemeyi bırakın!

Harvard Üniversitesi’nin araştırması, beyin fonksiyonlarına ciddi zarar veren besinleri tek tek ortaya koydu. Özellikle bir yiyecek var ki, her gün tüketenlerde hafıza kaybı riski hızla artıyor. Uzmanlar uyarıyor: Bu gıdayı hayatınızdan çıkarın, beyninizi koruyun!

Tek bir hareket, beyni resmen bilgisayara dönüştürüyor!

Bilim insanları, sadece tek bir fiziksel hareketin beyin fonksiyonlarını belirgin şekilde iyileştirebileceğini ortaya koydu.

Bitki çayı tüketirken bu 3 kurala dikkat!

Genelde sağlıklı bir yaşam için tercih edilen bitki çayları göründüğü kadar masum olmayabiliyor. Doç. Dr. Oğuzhan Öztürk, bazı bitki çaylarının içine ilaç karıştırıldığını belirterek bu tarz bitkisel ürünlerin güvenli yerlerden alınması gerektiği uyarısında bulundu.

Güneş yanıklarına ne iyi gelir? Evde uygulanabilecek 7 doğal yöntem

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneşin zararlı etkileri kendini göstermeye başladı. Uzmanlar, özellikle güneş yanıklarına karşı doğal çözümlerle ilk müdahalenin önemine dikkat çekiyor.

Doç. Dr. Diktaş: Bozulmaya başlayan etler, bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir

Doç. Dr. Diktaş: Bozulmaya başlayan etler, bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir