Fitch’ten Almanya ve İngiltere’ye not onayı: Ekonomik büyüme hâlâ zayıf

Fitch Ratings’ten Almanya ve İngiltere’nin Kredi Notlarına Onay

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Almanya ve İngiltere’nin kredi notlarının teyit edildiğini açıkladı. Almanya’nın uzun vadeli döviz cinsinden kredi notu “AAA” olarak teyit edilirken, not görünümü “durağan” olarak belirlendi.

Fitch’in yaptığı açıklamada, Almanya’nın kredi notunun yüksek kişi başı geliri, büyük ve çeşitlendirilmiş ekonomisi, güçlü kurumsal çerçevesi, yüksek cari işlemler fazlası ve pozitif net uluslararası yatırım pozisyonuyla desteklendiği vurgulandı.

Ancak, açıklamada Almanya’nın büyümesini olumsuz etkileyen bazı yapısal zorluklarla karşı karşıya olduğu belirtilirken, salgın sonrası ekonomik performansının dış şoklar ve yapısal nedenlerle zayıf kalabileceği ifade edildi.

Öte yandan, Almanya ekonomisinin 2025’te yüzde 0,3’lük mütevazı bir büyüme göstermesi beklenirken, belirsizliklerin azalması ve yeni hükümetin büyümeyi destekleyici adımlar atmasıyla ekonomik büyümenin 2026’da yüzde 1’e yükselebileceği öngörüldü.

Fitch’in açıklamasında ayrıca İngiltere’nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunun “AA-” olarak teyit edildiği ve not görünümünün “durağan” olduğu belirtildi.

İngiltere’nin kredi notunun yüksek gelirli, büyük, çeşitlendirilmiş ve esnek bir ekonomiyi, sağlam makroekonomik politikaları, derin sermaye piyasalarını ve finansman esnekliği sağlayan sterlinin uluslararası rezerv para statüsünü yansıttığı bildirildi.

Ülkenin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin düşük tüketici ve iş dünyası güveni, net ihracatın gerilemesi ve soğuyan iş gücü piyasası nedeniyle yüzde 1,2’ye indirildiği belirtilirken, para politikasındaki gevşeme ve yatırımlardaki toparlanmanın etkisiyle İngiltere ekonomisinin 2026’da yüzde 1,7 büyümesinin öngörüldüğü ifade edildi.

Related Posts

Altının gramı neden artıyor? İşte formülü

1919’dan itibaren dünya çapında altın, Londra Altın Borsası tarafından günde iki kez açıklanan fiyatlarla işlem görmeye başladı. Bu fiyat belirleme süreci, yalnızca birkaç büyük banka tarafından kontrol ediliyordu.

Tarlada isyan: ‘Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz’

Aydın’ın Atça beldesinde çilek üreticiliği yapan Türkan Sarıkaya ve yöre halkı, artan maliyetler ve yaşadıkları zorluklar karşısında isyan etti. Tarlada çalışan işçilerden biri ise günlük 700 lira yevmiye aldığını belirterek, “Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz. Her şey çok pahalı. Ev kiraları 10-15 bin lira olmuş. Biz de mağduruz, mal sahipleri de” dedi.

Küresel elektrik üretiminin yüzde 41’i yenilenebilir ve nükleer enerjiden sağlandı

Geçen yıl küresel çapta üretilen elektriğin yüzde 41’i yenilenebilir ve nükleer enerjiden elde edildi.

98 yıllık dev şirket Türk şirketini satın aldı. 230 ülkede faaliyet gösteriyor

Amerika merkezli sigorta brokeri Arthur J. Gallagher & Co., İstanbul merkezli Aspera Sigorta ve Reasürans Brokerliği A.Ş.’yi satın aldı. 1927’de Chicago’da kurulan Gallagher, dünyanın en büyük sigorta brokerlerinden biri olarak biliniyor. Yaklaşık …

Çalışma Bakanı Işıkhan, Özbekistan’da!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye-Özbekistan Ortak Daimi Komisyonu 1’inci Toplantısı ve Eylem Planı İmza Töreni’ne katılmak üzere Özbekistan’a gitti.

Anlaşma sağlanamazsa fatura ağır: AB, ABD mallarına 100 milyar euroluk ek vergi getirebilir

AB, ABD ile ticaret müzakerelerinde ilerleme sağlanamaması halinde, 100 milyar euroluk Amerikan ürününe ek vergi uygulamaya hazırlanıyor. Bloomberg’in aktardığına göre, karşı önlemler yarın üye ülkelerle paylaşılacak ve son liste için bir aylık istişare süreci başlatılacak.