1 yılda 700 bin ton ürettiler: Toprağa ekmeyince 12 ay sattılar

Çilek Üretiminde Altın Tohumlar Projesiyle Katma Değer Hedefleniyor

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB), katma değeri yüksek tarımsal ürünlerin yaygınlaştırılması amacıyla başlattığı “Altın Tohumlar” projesi kapsamında çilek üretimini ele alıyor.

Uzmanların katıldığı toplantıda, çilek üretiminde teknolojik gelişmeler ve endüstrileşmenin öneminin vurgulanarak katma değer ve ihracat potansiyeline dikkat çekildi.

1 Yılda 700 Bin Ton Üretim

İSTİB Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap, ülkemizin çilek üretiminde kendi kendine yeterli hale geldiğini belirterek, 2000 yılında 130 bin ton çilek üretiminden bugün 700 bin tona ulaşıldığını ifade etti. Ancak, bu büyük üretimin ihracata dönüştürülemediğini ve üretimde hala kalite standartlarına uygunluk sorunları yaşandığını dile getirdi.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Gündüz ise Türkiye’de çilek üretiminin en büyük sorunlarından birinin yanlış fide seçimi olduğuna dikkat çekerek, kaliteli fidanın azaldığını ve doğru fidan kullanımının maliyetleri düşürebileceğini vurguladı.

Çilekte Katma Değerin Artırılması Şart

Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Yüksek Ziraat Mühendisi Fatih Erbaş, çilek üretiminde sadece sofralık üretimle yetinilmemesi gerektiğini belirterek, çileğin sanayileştirilerek katma değerinin artırılabileceğini söyledi. Örneğin, dünya genelinde çileğin farklı şekillerde işlenerek katma değerinin yükseltildiğini dile getirdi.

Modern Yöntemler ve Verimlilik

Çilek üreticisi Sabri Bozkurt, girdi maliyetlerinin artması nedeniyle açık alanda değil örtü altı üretimine yönelmeye başladıklarını belirtti. Birim alandan daha fazla verim almanın işletme maliyetlerini azaltabileceğini vurgulayan Bozkurt, modern tarım tekniklerini kullanmanın karlılığı artırabileceğini ifade etti.

İhracatçılardan Çilek Çeşitliliğine Dikkat Çağrısı

Çilek ihracatçısı Dr. Murat Bayizit, ihracat hedefli üretimde çeşitliliği artırmanın önemine değinerek, küçük aile işletmeleri modelinin sürdürülebilir olmadığını belirtti. Alıcıların taleplerine uygun üretim yapmanın pazar rekabetinde önemli olduğunu vurgulayarak, çilek çeşitlerinin artırılması gerektiğini ve ambalaj, soğuk zincir gibi konularda iyileştirmeler yapılmasının ihracatı artırabileceğini dile getirdi.

Related Posts

Kredi ve kredi kartı borcu olanlar dikkat! Yapılandırma fırsatı geldi: Taksitler ne kadar tutuyor?

Borcunu ödeyemeyenler için yeni yapılandırma fırsatı geldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından borçlara 48 ay yapılandırma imkanı getirildi. Başvurular 3 ay içerisinde yapılabilecek. Peki başvuruda detaylar neler? 100 bin TL borcu olan bir kişi yapılandırma ile ne kadar ödeyecek? İşte detaylar… 

Paris’teki bu binaya 113.4 milyon dolar ödedi: Emlak zengini ortaya çıktı

Moda dünyasının en zengin isimlerinden biri olan Amancio Ortega, gayrimenkul yatırımlarıyla servetini çeşitlendirmeye devam ediyor. Zara markasının kurucusu olan Ortega, 2025 yılında sadece moda değil, global emlak piyasasında da dikkat çeken …

Tesla, Türkiye’de 10 şehirde 80 noktada şarj istasyonları kuracak

Elektrikli araç pazarında büyümeye devam eden Tesla, Türkiye’deki şarj altyapısını genişletiyor. Şirket, 2025’te 10 şehirde 80 yeni Supercharger noktası kuracak.

Bakan ‘bir ilk’ diye açıkladı: Türkiye Pakistan’da doğal gaz ve petrol arayacak

Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan ziyaretinde Türk şirketlerinin Pakistan açıklarında petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinde bulunacağını ve bunun bir ilk olacağını açıkladı.

Vergi borcu olanlar için yeni dönem: Yüzde 400 yükseltildi

Vergi borçlarının taksitlendirilmesinde teminatsız tecil limiti 50 bin liradan 250 bin liraya çıkarıldı. Cumhurbaşkanı kararı ile yürürlüğe giren düzenleme sayesinde, artık daha yüksek tutarlardaki borçlar için teminat göstermeden yapılandırma yapılabilecek.

Petrol tahmini güncellendi! Akaryakıta yeni zam sinyali

ABD, Brent petrolün varil fiyatını bu yıl için 2,9 dolar artırarak 68,89 dolara çıkardı. Küresel riskler ve üretim kararları, pompaya zam olarak yansıyabilir.