Dünyadaki enflasyon sorunundan Türkiye’nin daha fazla etkilenmesi şeklinde düşünülürse, toplum içindeki dezavantajlı görülen kesimler de ekonomideki sorunlardan daha yüksek oranda etkileniyor. Çocukların da bu alanda en kırılgan yapıda oldukları düşünüldüğünde, sorun büyüyor.
2020’de pandemiyle sarsılan eğitim sistemi, 2021’de rayına girmesi beklenirken, enflasyonla vuruldu. 2022 yılı boyunca özellikle dezavantajlı ya da dar ve sabit gelirli kesimlerde eğitimdeki sorunla büyüdü.

Beslenme sorunlarının baş gösterdiği çocuklarda bahsedilen sadece açlık değil daha geniş bir tehlike olarak ‘yetersiz beslenmeye bağlı gelişim sorunları’ da vardı. Eğitimi bırakarak iş hayatına geçen öğrenci sayısı yadsınamaz boyutlarda olurken, yükseköğretimde kesiminde bu oranlar da daha da artıyordu. Hiçbirine dair resmi veri ya da araştırma doğal olarak bulunmuyor.
Bu bağlamda son dönemde düşen(!) enflasyona rağmen artan fiyatlardan yola çıkarak hazırladığımız Instagram postumuzda 1 çocuğun 1 aylık beslenme çantasını maliyetini hesapladık.
Gelen yorumlarda bizim hesaplamamızı pahalı bulanlar da olduğu gibi, özellikle eğitimcilerin gözlemleri dikkatimizi çekti.

Dedik ya bizim hesabımızı pahalı bulanlar da oldu diye. Biz marketlerin yalancısıyız, ancak bir okul kantini işletmecisinden gelen yorum da dikkatimizi çekerken, keşke herkes bu şekilde olsa da dedirtmedi değil.

Genel olarak ise yorumlarda neden-sonuç ilişkisindeki sorgulamanın doğru yapıldığı görülüyor.

Malumunuz bu pahalılığın bir sebebi var: Enflasyon!

Her yerde fiyatlar aynı olmazken,

TÜİK’in açıkladığı rakamları az bulanlar, reel fiyatları da yüksek bulurken,

Arada kalmışlık herkesi ay sonunu getirmeye çalışırken, yoruyor.

Özellikle öğretmenlerin gözlemleri içimizi acıtıyor.

Sizin çocuğunuzun aylık beslenme masrafı kaça geliyor?

Yorumlarda buluşalım.
