Bir sakızda 250 bin tane bulundu! Fark etmeden yutuyoruz…

Araştırmacılar, ‘otomatik Raman spektroskopisi’ adlı bir teknik kullanarak, çiğneme sırasında sakızdan salınan parçacıkları analiz etti. Çalışmaya göre sadece bir saatlik çiğneme süresinde tam 251 bin 244 mikroplastik parçacığı tükürüğe karışıyor. Üstelik bu parçacıkların büyük çoğunluğu ilk 20 dakikada ortaya çıkıyor.

Dr. Cuong Cao, bu bulguların göz ardı edilen mikroplastik kaynaklarını ortaya koyduğunu belirterek, “Çalışmamız, sakız gibi günlük tüketilen ürünlerin mikro ve nano plastik kirliliğinde önemli bir rol oynadığını gösteriyor” dedi.

Sakızların çoğu, uzun moleküllerden oluşan polimerler içeriyor. Bazı markalar doğal polimerler kullanırken, bazıları plastik benzeri sentetik polimerlerden faydalanıyor. Örneğin Wrigley’s, sakız bazında ‘güvenli ve tutarlı’ bir yapı oluşturmak için sentetik malzemeler kullandığını açıklıyor.

Ancak bu sentetik yapı her zaman masum değil. Portsmouth Üniversitesi’nden David Jones, sakızların içeriğinde araba lastiklerinde kullanılan stiren-bütadien, plastik torbalarda bulunan polietilen ve ahşap tutkalı polivinil asetat gibi kimyasalların yer aldığını vurguladı.

Araştırma kapsamında orta yaşlı bir erkek gönüllü bir saat boyunca sakız çiğnedi ve her iki dakikada bir tükürük örneği verdi. Sonuçlar, mikroplastiklerin özellikle çiğnemenin ilk anlarında yoğun şekilde salındığını ortaya koydu.

Çalışmayı değerlendiren Leiden Üniversitesi’nden Prof. Dr. Michael Richardson ve Dr. Meiru Wang, bu boyuttaki mikroplastiklerin insan sağlığı üzerindeki etkilerinin halen bilinmediğini belirtti. “Bu parçacıkların etkileri hakkında hiçbir şey bilmiyoruz” diyen uzmanlar, mevcut çalışmaların niteliğine yönelik eleştirilere de dikkat çekti.

Bazı bilimsel bulgular ise endişe verici. 2024 başında yapılan bir araştırma, bağırsakta kanser hücrelerinin mikroplastiklerle temas sonrası hızla yayıldığını gösterdi. Başka bir çalışma ise erkek spermlerinde plastik parçacıklarına rastlandığını ortaya koydu.

Tüm bu bulgulara rağmen bilim dünyasında görüş birliği yok. Kimileri mikroplastiklerin potansiyel zararlarının abartıldığını savunurken, kimileri de mevcut araştırmaların daha derinleştirilmesi gerektiğini düşünüyor. Gerçek etki ise ilerleyen yıllarda netlik kazanacak.

Related Posts

IBAN’dan para gönderirken yaptığı bir hata başına işler açtı: İki kere kontrol edin!

Bir hata, her şeyin yolunda gitmesini engelleyebilir. Bankacılık işlemleri sırasında, küçük bir dikkat eksikliği, büyük problemlere yol açabiliyor. Son zamanlarda, yanlış IBAN numarasıyla yapılan para transferleri, birçok kişiyi zor durumda bıraktı. İşte o hata, başınıza neler açabilir?

Bilim insanları evrenin ölüm tarihini açıkladı: ‘Büyük Çöküş’e hazır mısınız?

Yeni araştırmalar, evrenin sonsuza kadar genişlemeyeceğini ortaya koyuyor. Bilim insanları, evrenin yaklaşık 20 milyar yıl içinde çökeceğini öngörüyor. “Büyük Patlama”nın tersi olan “Büyük Çöküş” insanlığın geleceği için ne anlama geliyor?

Dünya her 90 saniyede bir titreşti: Bilim insanları Grönland’daki gizemi aydınlattı

Gezegenin kalbinden yükselen esrarengiz titreşimlerin ardında, Grönland’ın derinliklerinde saklı iklim kaynaklı bir felaket yatıyor.

Navigasyon devi yapay zeka dönüşümü nedeniyle 300 çalışanını işten çıkaracak

Avrupa’nın en büyük navigasyon sistemleri firması TomTom, yapay zeka dönüşümü çerçevesinde 300 çalışanını işten çıkaracağını açıkladı.

Dünya Para Atletizm Grand Prix yarışması Çekya’da düzenlenecek

3-5 Temmuz tarihlerinde Dünya Para Atletizm Grand Prix yarışmasının 9. ve son ayağı, Çekya’da gerçekleştirilecek.

Dünyanın en iyi oyunlarında ‘Türkiye’ imzası görülecek

Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen, Türkiye’de artık daha geniş kapsamlı, 3-5 yıl kuluçka dönemine ihtiyaç duyan ve piyasada uzun süre kalan oyunları geliştiren şirketlerin sayısının arttığını belirterek, “Artık bunların geliştirilme aşaması tamamlandı ve yakında dünyada en iyi oyunların yeniden Türkiye’den çıktığını göreceğiz.” dedi.