C vitamini soğuk algınlığına yakalanma riskini azaltır mı? 6 bin kişi incelendi ve yanıt bulundu…

Birçok kişi, soğuk algınlığını önlemenin en etkili yolunun C vitamini almak olduğunu düşünüyor. Ancak, bu doğru mu? Soğuk algınlığına karşı C vitamini almak gerçekten faydalı mı? 

Uzmanlara göre, bu sorunun cevabı hayır. Het Laatste Nieuws’a konuşan Profesör Dirk Devroey, “C vitamini bağışıklık sistemimizin güçlü kalmasına yardımcı olur, ancak ekstra C vitamini almak, soğuk algınlığını iyileştirmez” açıklamasında bulundu.

Bilim insanları, yakın zamanda bu konu üzerinde 6.000 kişilik geniş bir araştırma gerçekleştirdi. Katılımcıların yarısına üç yıl boyunca C vitamini verilirken, diğer yarısına plasebo uygulandı.

Araştırmanın sonucu ise şaşırtıcı oldu. Her iki grup da yılda ortalama dört kez soğuk algınlığına yakalandı. C vitamini alan grup, diğerine göre biraz daha hızlı iyileşse de, iyileşme süresi sadece yarım gün fark gösterdi.

Fazladan C vitamini almak, hastalıkları önlemeye veya iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olmaz, ancak bu vitaminin vücut için önemi devam etmektedir. Peki, C vitamini alımını en verimli şekilde nasıl sağlayabiliriz? 

Uzmanlar, bunun en iyi yolunun sağlıklı ve dengeli bir beslenme olduğunu belirtiyor. Biber, portakal, kivi gibi sebze ve meyveler, C vitamini açısından oldukça zengin kaynaklar arasında yer alıyor.

Related Posts

Baharda ortaya çıkan 1 numaralı cilt bakım hatası! DNA bile bozuluyor

Yaz gelmeden önce cildinizi yaza hazırlamak ve henüz güneşlenmeden önce hafif bir bronzluk elde etmek isteyebilirsiniz. Herkes güneşe maruz kalmaya yavaş yavaş alışmanın cildi ani yanıklardan kurtarabileceğini düşünse de bu aslında büyük bir yanılgıdır. Güneşlenme mevsimi gelmeden çeşitli yöntemlerle elde edilmiş bronzluğun güneş yanığına karşı koruma sağladığı fikri bir efsaneden başka bir şey değil. Baharda ortaya çıkan ve hemen hemen herkesin yaptığı cilt bakım hatası!

Dünya astım günü 2025: Astımda doğru inhaler kullanımı neden hayati?

Lokman Hekim Sağlık Grubu İmmünoloji Alerji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Bozkurt, astım tedavisinde hasta-hekim işbirliğinin önemine işaret ederek, tedavi sürecinin, düzenli takip, doğru ilaç kullanımı ve çevresel tetikleyicilerden korunmayla başarılı olacağını belirtti.

Bebekle kurulan bağ, dünyasını şekillendiriyor! ‘Anne kendine iyi bakmalı’

Anne ile bebek arasındaki duygusal bağın, yaşamın ilk anlarından itibaren bebeğin dünyayı nasıl algılayacağını belirlediğini aktaran Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, söz konusu ilginin bebeğin duygusal gelişimi ve dünyayı algılayış biçimi üzerinde nasıl etkileri olabileceğine dair açıklamalarda bulundu.

Son dönemin tartışma konusu olan ‘Normal Doğum Eylem Planı’’nda neler var?

Futbolcuların taşıdığı pankart sonrası tekrar tartışma konusu olan Normal Doğum Eylem Planı’na göre sezaryen oranlarının yıl sonuna kadar yüzde 5’e düşürülmesi hedefleniyor. Planda konunun tüm sağlık kongrelerinde gündeme getirileceği, sezaryen oranları yüksek bulunan hekimlere mektup gönderileceği, bu hekimlerle yüz yüze görüşmeler yapılmasının sağlanacağı ve her hafta en az bir gün gebe ile gebe yakınlarına “doğal olan normal doğum” bilgilendirmesi yapılacağı belirtiliyor.

Türk Toraks Derneği’nin 28. Yıllık Kongresi

Türk Toraks Derneği’nin 28. Yıllık Kongresi’nde ‘Çevresel Kirlilik’ , ‘Göçler’ , ‘Küresel Isınma’ masaya yatırılacak

Burnunuz sürekli kaşınıyorsa dikkat!

Mevsimsel belirtilerle karıştırılan bahar alerisi, aslında yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Peki doğru tanı nasıl konulur, en etkili tedavi yöntemi nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir