C vitamini soğuk algınlığına yakalanma riskini azaltır mı? 6 bin kişi incelendi ve yanıt bulundu…

Birçok kişi, soğuk algınlığını önlemenin en etkili yolunun C vitamini almak olduğunu düşünüyor. Ancak, bu doğru mu? Soğuk algınlığına karşı C vitamini almak gerçekten faydalı mı? 

Uzmanlara göre, bu sorunun cevabı hayır. Het Laatste Nieuws’a konuşan Profesör Dirk Devroey, “C vitamini bağışıklık sistemimizin güçlü kalmasına yardımcı olur, ancak ekstra C vitamini almak, soğuk algınlığını iyileştirmez” açıklamasında bulundu.

Bilim insanları, yakın zamanda bu konu üzerinde 6.000 kişilik geniş bir araştırma gerçekleştirdi. Katılımcıların yarısına üç yıl boyunca C vitamini verilirken, diğer yarısına plasebo uygulandı.

Araştırmanın sonucu ise şaşırtıcı oldu. Her iki grup da yılda ortalama dört kez soğuk algınlığına yakalandı. C vitamini alan grup, diğerine göre biraz daha hızlı iyileşse de, iyileşme süresi sadece yarım gün fark gösterdi.

Fazladan C vitamini almak, hastalıkları önlemeye veya iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olmaz, ancak bu vitaminin vücut için önemi devam etmektedir. Peki, C vitamini alımını en verimli şekilde nasıl sağlayabiliriz? 

Uzmanlar, bunun en iyi yolunun sağlıklı ve dengeli bir beslenme olduğunu belirtiyor. Biber, portakal, kivi gibi sebze ve meyveler, C vitamini açısından oldukça zengin kaynaklar arasında yer alıyor.

Related Posts

Serinlemek için buzlusu değil, sıcağı makbul! Arapların taktiğiymiş, oh dedirtiyor

Yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarında serinlemek hepimizin hayali. Birçoğumuz, buzdolabından yeni çıkmış buz gibi bir içeceği yudumlamanın ferahlığını düşünerek mutlu oluyoruz. Ancak bu ferahlık hissi sandığımız kadar masum olmayabilir. İşte detaylar.

Yapay zeka, doktorlardan daha başarılı

Microsoft, karmaşık vakalarda doktorlardan daha isabetli teşhis koyabildiğini belirttiği yeni bir yapay zeka sisteminin ayrıntılarını paylaştı. Şirket, bu sistemin “tıbbi süperzekâya giden bir yol sunduğunu” ifade ederken, bu teknolojinin doktorların işini ortadan kaldırmayacağını belirtti. Yapay zekanın tıp alanında yaygınlaşmasının, dünyanın farklı bölgelerinde temel sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırarak daha eşit bir sağlık sistemi oluşturabileceği ifade ediliyor.

Yaz kâbusa dönmesin! Çocuklar için tehlike kapıda

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz tatilinde çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskinin arttığını belirterek ailelere önemli uyarılarda bulundu. Hareket kısıtlılığı, şişlik ya da morarma durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.

Hafızayı silgi gibi siliyor: Bu yemeği yemeyi bırakın!

Harvard Üniversitesi’nin araştırması, beyin fonksiyonlarına ciddi zarar veren besinleri tek tek ortaya koydu. Özellikle bir yiyecek var ki, her gün tüketenlerde hafıza kaybı riski hızla artıyor. Uzmanlar uyarıyor: Bu gıdayı hayatınızdan çıkarın, beyninizi koruyun!

Tek bir hareket, beyni resmen bilgisayara dönüştürüyor!

Bilim insanları, sadece tek bir fiziksel hareketin beyin fonksiyonlarını belirgin şekilde iyileştirebileceğini ortaya koydu.

Bitki çayı tüketirken bu 3 kurala dikkat!

Genelde sağlıklı bir yaşam için tercih edilen bitki çayları göründüğü kadar masum olmayabiliyor. Doç. Dr. Oğuzhan Öztürk, bazı bitki çaylarının içine ilaç karıştırıldığını belirterek bu tarz bitkisel ürünlerin güvenli yerlerden alınması gerektiği uyarısında bulundu.