Dışişleri Bakanı Fidan, yarın Bağdat’a gidiyor: Kimlerle görüşecek, gündemde hangi konular var?

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Yarın Irak’ın Başkenti Bağdat’a Gidiyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Bağdat’a bir ziyaret gerçekleştirecek. Fidan, ziyaret kapsamında Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid, Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud Meşhedani ile Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’in de aralarında bulunduğu üst düzey yetkililerle görüşmesi bekleniyor.

Ziyaretin Gündeminde Neler Var?

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre; Fidan ile üst düzey Iraklı yetkililerin görüşmelerinde ana gündem Türkiye-Irak ikili ilişkileri ve son bölgesel gelişmeler olacak.

Dışişleri Bakanı Fidan’ın Türkiye-Irak ilişkilerindeki olumlu gündemin altını çizmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen nisan ayında gerçekleştirdiği Irak ziyaretinde kurulan iş birliği mekanizmalarını işletme kararlılığını vurgulaması bekleniyor. Fidan, İsrail’in bölgedeki saldırılarının ve Suriye’deki olumsuz gelişmelerin Irak’ı olumsuz etkilememesi için Sudani hükûmetinin çabalarının Türkiye tarafından desteklendiği mesajını verecek.

Irak ve Suriye’deki yeni yönetim arasında yapıcı bir diyalog ve iyi komşuluk ilişkileri tesis edilmesinin hem iki ülkenin hem de tüm bölgenin menfaatine olacağı mesajını verecek olan Fidan, tüm taraflara gerekli telkinlerde bulunulduğunun altını çizecek.

Bakan Fidan, Türkiye’nin, Irak’ın PKK’yı resmen terör örgütü olarak ilan etmesini ve topraklarından tamamen tasfiye etmesini beklediğini aktaracak.

Ayrıca Türkiye’nin “doğal ortağı” olduğu Kalkınma Yolu Projesi’ni desteklemeyi sürdürdüğü teyit edilecek ve bu kapsamda projeye hız kazandırılması için gereken adımların görüşmelerde gündeme gelmesi bekleniyor.

Bakan Fidan’ın Irak ve Türkiye arasındaki ekonomik-ticari ilişkilerin ileri götürülmesi önündeki “suni engellerin” ortadan kaldırılması konusunu gündeme getireceği öğrenildi.

Türkiye-Irak İlişkileri

Irak, 20 milyar dolara varan toplam ticaret hacmiyle Türkiye’nin en önemli ticaret ortakları arasında yer alıyor.

Dışişleri Bakanı Fidan’ın 14 Mart 2024’te gerçekleştirdiği Bağdat ziyaretinde iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması toplantısı gerçekleştirilmişti.

Bu toplantıda Irak makamları, Irak Ulusal Güvenlik Konseyi’nin PKK’yı Irak’ta “yasaklı örgüt” ilan eden bir karar aldıklarını duyurmuştu.

Related Posts

Trump açıkladı: 1.4 Milyarlık yatırım geliyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın son zamanlarda Arap ülkeleri ve Ortadoğu siyaseti tartışılmaya devam ediyor. Trump, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE), ABD ekonomisine ton yıllık bir periyod içerisinde 1.4 trilyon dolarlık yatırım yapacağını açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zelenski ile bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile Cumhurbaşkanlığı’nda bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, özellikle Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesine yönelik çabalar başta olmak üzere, ikili ilişkiler ve bölgesel gelişmeler ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın Arnavutluk’a gidecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın Arnavutluk’a gidecek

Erdoğan’dan canlı yayında teşkilatına talimat

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan partisinin Teşkilat Akademisi Liderlik Okulu etkinliğinde konuştu. Erdoğan canlı yayında parti üyelerine dikkat çekici bir talimatta bulundu. Yeni sürecin vatandaşlara aktarılmasının önemini aktaran Erdoğan, şehirlerine dönecek olan teşkilatına “”Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Devlet Bahçeli birlikte, arkalarında aziz bir teşkilatla her ne yapıyorlarsa bu millet için, bu devlet için, geleceğimiz için, huzurumuz için, refahımız için yapıyorlar” diyeceksiniz.” dedi.

6 yılda 285 milyondan fazla e-tebligat gönderildi

Adalet Bakanı, Hukuk Mahkemelerinin Etkinliğinin Artırılması Çalıştayı’nda tebligat verilerini paylaştı.

Çorum’daki un fabrikası patlamasında yaralanan işçi öldü

Çorum’da bir un fabrikasında meydana gelen patlamada ağır yaralanan işçi, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.