Kızıldeniz’de kritik gelişme: ABD’nin uçak gemisi evine dönüyor

Kızıldeniz’deki saldırılarıyla küresel ticareti tehdit eden Yemen’deki İran destekli Husiler, ABD’nin uçak gemisi USS Dwight D. Eisenhower’ı vurduklarını iddia etti.

Husilerin Askeri Sözcü Yahya Seri, televizyonda yayınlanan konuşmasında, mazlum Filistin halkına destek olmak ve ABD ile İngiltere’nin Yemen’e yönelik saldırılarına karşılık vermek için Kızıldeniz ve Umman Denizi’nde 2 “askeri operasyon” düzenlediklerini belirtti.

Seri, ilk “operasyonda” Umman Denizi’nde “Transworld navigator” isimli bir geminin balistik füzelerle tam isabet hedef alındığını öne sürdü.

Seri, söz konusu geminin maliki olan şirketin, Husilerin ilan ettiği “işgal altındaki Filistin limanlarına giriş yasağını” ihlal etmesi nedeniyle hedef alındığını aktardı.

Husilerin sözcüsü Seri, Kızıldeniz’de de ABD uçak gemisi Eisenhower’ın balistik ve seyir füzeleriyle hedef alındığını öne sürdü.

Gazze’deki savaş son bulana ve abluka kalkıncaya kadar “askeri operasyonlara” devam edeceklerini kaydeden Seri, ABD ile İngiltere’nin saldırılarına yanıt olarak Kızıldeniz ve Umman Denizi’nde düşman yabancı savaş gemilerini hedef almaktan da çekinmeyeceklerini sözlerine ekledi.

PENTAGON DUYURDU: GEMİ BÖLGEDEN AYRILDI

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Patrick Ryder, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

“USS Dwight D. Eisenhower”ın ABD Merkez Komutanlığının (CENTCOM) görev bölgesinden ayrıldığını aktaran Ryder, uçak gemisinin konuşlandığı dönemde Kızıldeniz ve Aden Körfezi’nden geçiş yapan gemileri Husilerin saldırılarından koruduğunu belirtti.

“USS Dwight D. Eisenhower”ın yerini “USS Theodore Roosevelt” uçak gemisi vurucu grubunun alacağını ifade eden Ryder, “ABD, Hint-Pasifik bölgesinde mevcudiyetini muhafaza ederek barış, istikrar ve müttefiklerle birlikte yürütülen caydırıcı faaliyetleri desteklemeye devam edecek.” ifadesini kullandı.

Adının açıklanmaması kaydıyla Reuters’a konuşan ABD’li yetkililerden birisi ise uçak gemisinin vurulduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

KIZILDENİZ’DEKİ DURUM

Yemen’de İran’ın desteklediği Husiler, İsrail’in Gazze’deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023’ten bu yana Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koyuyor, bazılarına da insansız hava araçları ve füzelerle saldırıyor.

Husilerin eylemleri nedeniyle çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023’te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlerine karşı “Refah Muhafızı Operasyonu” adında çok uluslu “deniz görev gücü” oluşturulduğunu açıkladı.

ABD ve İngiltere’nin Yemen’de kontrollerinde bulunan bölgelere saldırısı üzerine Husiler, bu ülkelerin tüm gemilerini hedef alacağını duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx