Örümcekleri ‘zombiye’ dönüştüren mantar keşfedildi

Avrupa’daki bilim insanları, mağaralarda yaşayan örümcekleri “zombilere” dönüştüren yeni bir mantar türü olan Gibellula attenboroughii’yi keşfetti.

Ünlü doğa bilimci Sir David Attenborough’un adını taşıyan mantar, örümcekleri ölmeden önce ağlarını terk edip açık alanlara geçmeye yönlendiriyor ve mantarın sporlarını daha etkili bir şekilde yaymasına olanak sağlıyor.

İLK OLARAK 2021’DE GÖRÜLDÜ

Mantar ilk olarak 2021’de Kuzey İrlanda’daki terk edilmiş bir barut deposunda bir televizyon ekibi tarafından görüldü. O zamandan beri araştırmacılar, Kuzey İrlanda ve merkez İrlanda’daki çeşitli mağaralarda, hepsi açık alanlarda konumlanmış enfekte örümcekler gözlemlediler.

Mantar, iyi bilinen zombi karınca mantarına benzer şekilde hareket eder ve spor dağılımını kolaylaştırmak için konakçının davranışını değiştirir. Ancak, G. attenboroughii’nin örümceklerin beyinlerini etkilediği kesin mekanizma bilinmiyor.

BENZERSİZ DAVRANIŞ

Danimarka Doğa Tarihi Müzesi’nde mikolog olan çalışmanın ortak yazarı Dr. João Araújo, parazit dünyasında bu davranış şeklinin benzersizliğini vurgulayarak, hayvan kontrol eden mantarları anlamak için yeni araştırma fırsatları açtığını belirtti.

Araujo, “Karıncaları, eşek arılarını ve çok az sayıda başka örneği çok iyi biliyoruz. Ama bu farklı bir ailede ve bu yüzden davranış şeklinin yeni bir kaynağı,” dedi ve “Bu, parazit dünyasında çok yaygın olmayan gerçekten ilginç bir şey” diye ekledi.

Mantar, insanlar için bir tehdit oluşturmasa da, örümcek popülasyonlarını düzenleyerek ekosistemde önemli bir rol oynuyor. Araştırmacılar, bu mantarı daha fazla inceleyerek ekolojik etkisini ve bitki koruma ve tıp gibi alanlardaki potansiyel uygulamalarını anlamayı umuyor.

Related Posts

Akciğer kanserinde mucizevi buluş: Sesle teşhis edildi

Kanser tedavisinde erken teşhis büyük önem taşıyor. Türk bilim insanları erken teşhis için çok önemli bir çalışmaya imza atarak konuşma sesinden akciğer kanserini erken dönemde teşhis edilebildi. Çalışmanın doğruluk oranı ise yüzde 90’ların üzerinde. Haber: Şevval Yiğit

İspanya ve Portekiz karanlığa gömüldü: Metrolar boşaltıldı, trafik kitlendi

İspanya ve Portekiz’in büyük bölümünde elektrik kesintileri nedeniyle kaos yaşanıyor. İki ülkede aynı anda yaşanan kesintiler, siber saldırı ihtimalini gündeme getirdi. Metrolar boşaltılırken trafik ışıklarının çalışmaması nedeniyle yollarda kargaşa yaşandı.

Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere duyurdu: Sırrı Süreyya Önder’in adı memleketinde yaşatılacak

TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in adın kent merkezinde yapılacak yeni bir parka verilecek. Karar, Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere tarafından duyuruldu.

ABD savaş uçakları Afrikalı göçmenleri vurdu! 35 kişi öldü

Yemen’de Afrikalı göçmenlerin kaldığı bir sığınma merkezine isabet eden Amerikan füzesi, 35 kişinin ölümüne yol açtı.

Tamirat için usta çağırdı, hayatının şokunu yaşadı

Aydın’ın Nazilli ilçesinde sıhhi tesisat tamiratı için bir eve giden usta, aniden rahatsızlandı ve hayatını kaybetti.

İki motosiklet kazasında iki sürücü yaralandı

Elazığ’da iki ayrı trafik kazasında iki motosiklet sürücüsü yaralandı. Yaralı sürücüler tedavi altına alındı.