Putin imzayı attı: Terör yasası… Taliban listeden çıkıyor mu

Rusya’nın Terör Örgütleriyle Mücadele Yasası Değişti

Rusya Yasal İşlemler Yayını internet sitesinde yer alan habere göre, Rusya Başkanı Putin’in imzaladığı yasa değişikliği ile artık herhangi bir terör örgütünün ismi belirtilmeyecek. Yasanın temel amacı, Rusya Federasyonu Başsavcısı veya yardımcısının talebi üzerine mahkeme kararıyla terör listesine alınan kişilerin dışında, herhangi bir kuruluşun faaliyetlerini yasaklama veya askıya alma yetkisine sahip olması olarak açıklandı.

Yasa değişikliğinin gerekçesinde, bir örgütün terör örgütleri listesine eklendikten sonra terörü destekleme ve meşrulaştırma faaliyetlerine son vermesi durumunda bu örgütün faaliyetlerine ilişkin yasağın askıya alınmasının önemi vurgulanmıştı. Mevcut yasalarda böyle bir durumun öngörülmemesi nedeniyle bu düzenlemenin gerekliliği üzerinde durulmuştu.

Rusya’da Taliban ve HTŞ Tartışması

Rusya’da geçmişte Taliban’ın terör listesinden çıkarılmasına yönelik yasa değişikliği yapılmıştı. Bu değişikliğin ilerleyen dönemde Suriye’deki Heyet Tahrir Şam’ın da terör listesinden çıkarılmasına olanak tanıyabileceği belirtilmişti. Yasa kısa bir süre önce Rusya Parlamentosu’nda kabul edilmişti.

Rusya’nın Taliban ve HTŞ ile İlişkileri

2003 yılında Rusya Yüksek Mahkemesi kararıyla Taliban terör örgütleri listesine alınmıştı. Ancak son zamanlarda Rusya’nın Taliban ile ilişkilerinde bir dönüşüm yaşandı. Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov’un Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Taliban’ın terör örgütleri listesinden çıkarılması teklifi Kremlin tarafından değerlendirildi. Rusya’nın bu girişimi Afganistan geçici hükümeti tarafından olumlu karşılandı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Taliban’ın Afganistan’da gerçek bir iktidar olduğunu vurgularken, Devlet Başkanı Putin de Taliban ile ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Related Posts

Çin yeni roketini fırlattı: 20 saniyede hedefe ulaştı

İnsanlı Ay görevleri için çalışmalarını sürdüren Çin, 2030 yılında başlamayı planladığı ay yolculuğunda kullanacağı personel taşıyıcı mekiğinin “sıfır irtifa kaçış uçuşu testini” yaptı. Xinhua’nın haberine göre, test Gobi Çölü’ndeki Ciuçüen Uydu …

Türkiye’nin hava savunma gereksinimleri ve AKP dönemi gerçeği: Boşa geçen çeyrek yüzyıl

Türkiye, hava savunma füze ve radar sistemlerinde çeyrek yüzyıllık AKP döneminde tam bir oyalanma içinde oldu. Erdoğan, Suriye’ye ambargoların kaldırılması için devreye girdi ancak Türkiye’ye yönelik ambargonun kaldırılmasına dönük kamuoyuna yansıyan bir girişim olmadı.

250 yıldır kayıptı… Kaptan Cook’un gemisi bulundu

Avustralya’ya ilk ayak basan İngiliz gemisi olarak tarihe geçen Kaptan Cook’un gemisi HMS Endeavour, 250 yıl sonra ABD’nin Rhode Island eyaletindeki Newport Limanı’nda tespit edildi.

İşçilerin haklarına ilişkin kanun teklifi Meclis’te

Emek Partisi (EMEP) öncülüğünde CHP, Türkiye İşçi Partisi (TİP), DEM Parti’nin desteğiyle hazırlanan işçilerin haklarının iyileştirilmesine ilişkin kanun teklifi Meclis’e sunuldu.

Makina mühendisinden sessiz bir çığlık: Yanmış Orkideler

Fırat Üniversitesi mezunu makina mühendisi Erol Uçar, “Yanmış Orkideler” ile edebiyat dünyasına adım atıyor. Bireysel çöküşle toplumsal suskunluğu iç içe işleyen eser, sessizliğin içindeki çığlıkları görünür kılıyor.

Hüseyin Kürşat Kırbıyık, TBMM Genel Sekreteri oldu

Hüseyin Kürşat Kırbıyık, TBMM Genel Sekreteri oldu