Scratch Cup 2025’te, doğayı koruyan teknolojiler geliştirildi!

QNB Türkiye ve Habitat Derneği İşbirliğiyle Scratch Cup 2025 Teknoloji ve Kodlama Yarışması Yapıldı

QNB Türkiye ve Habitat Derneği işbirliğiyle düzenlenen Scratch Cup 2025, bu yıl rekor düzeyde katılımcıya ev sahipliği yaptı. Kristal Kule’de gerçekleştirilen final etkinliğinde, çocuklar “Doğayı Koruyan Teknolojiler” teması altında geliştirdikleri projelerini sundular.

Bu yıl 52 farklı şehirden toplam 1.192 takımın başvurduğu yarışmada, değerlendirmeler sonucunda 9 farklı şehirden gelen 10 finalist takım finalde projelerini sundu. Finalde öne çıkan projeler; geri dönüşüm, enerji verimliliği, doğal kaynakların korunması ve biyoçeşitlilik gibi çevresel konulara odaklandı.

Scratch Cup, QNB Türkiye’nin “Minik Eller Kod Yazıyor” projesinin önemli bir parçası oldu. 2015 yılından beri Habitat Derneği ile işbirliği içinde yürütülen proje, çocuklara temel dijital yetkinlikler kazandırmayı hedefliyor.

M.I.T. tarafından geliştirilen Scratch platformu ve 3D tasarım aracı Tinkercad kullanılarak gerçekleştirilen eğitimler, hem çevrim içi hem yüz yüze şeklinde veriliyor. Bugüne kadar Türkiye genelinde 50 binden fazla çocuğa toplamda 420 bin saatin üzerinde eğitim verildi.

TSMC, 1.4 nm Üretim Sürecini Duyurdu!

TSMC, yeni 1.4 nm üretim süreci için hazırlıklara başladı. Bu teknolojinin performans açısından önemli bir ilerleme sağlaması bekleniyor.

Final etkinliğinde konuşan QNB Türkiye Genel Müdürü Ömür Tan; çocukların projelerinde teknik bilginin yanı sıra toplumsal sorumluluk bilincinin de önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, Habitat Derneği işbirliğiyle daha fazla çocuğa ulaşıldığını belirtti.

Finalde 8-10 yaş ve 11-14 yaş gruplarında yarışan takımlar; En İyi Proje, En İyi Kod Yapısı, En İyi Görsel Tasarım, En İyi Uyarlama ve En İyi Senaryo kategorilerinde ödüllendirildi. Ayrıca, tüm finalistlere 3.000 TL değerinde hediye çeki verildi.

Siz bu organizasyon hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Related Posts

Bilim insanları evrenin ölüm tarihini açıkladı: ‘Büyük Çöküş’e hazır mısınız?

Yeni araştırmalar, evrenin sonsuza kadar genişlemeyeceğini ortaya koyuyor. Bilim insanları, evrenin yaklaşık 20 milyar yıl içinde çökeceğini öngörüyor. “Büyük Patlama”nın tersi olan “Büyük Çöküş” insanlığın geleceği için ne anlama geliyor?

Dünya her 90 saniyede bir titreşti: Bilim insanları Grönland’daki gizemi aydınlattı

Gezegenin kalbinden yükselen esrarengiz titreşimlerin ardında, Grönland’ın derinliklerinde saklı iklim kaynaklı bir felaket yatıyor.

Navigasyon devi yapay zeka dönüşümü nedeniyle 300 çalışanını işten çıkaracak

Avrupa’nın en büyük navigasyon sistemleri firması TomTom, yapay zeka dönüşümü çerçevesinde 300 çalışanını işten çıkaracağını açıkladı.

Dünya Para Atletizm Grand Prix yarışması Çekya’da düzenlenecek

3-5 Temmuz tarihlerinde Dünya Para Atletizm Grand Prix yarışmasının 9. ve son ayağı, Çekya’da gerçekleştirilecek.

Dünyanın en iyi oyunlarında ‘Türkiye’ imzası görülecek

Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen, Türkiye’de artık daha geniş kapsamlı, 3-5 yıl kuluçka dönemine ihtiyaç duyan ve piyasada uzun süre kalan oyunları geliştiren şirketlerin sayısının arttığını belirterek, “Artık bunların geliştirilme aşaması tamamlandı ve yakında dünyada en iyi oyunların yeniden Türkiye’den çıktığını göreceğiz.” dedi.

Doğa ve su sporlarını bir araya getirdiler

SUBÜ Dağcılık ve Doğa Sporları Topluluğu tarafından doğa ve su sporlarını bir araya getiren wakeboard etkinliği düzenlendi.