Uzmanı uyardı: Parkinson genç yaşta da görülebilir

Güven Çayyolu Tıp Merkezi Nöroloji Uzmanı Dr. Makbule Deniz Borucu: Parkinson Hastalığının Bilinmeyen Yönleri

Dünya Parkinson Günü’nde, Güven Çayyolu Tıp Merkezi’nden Nöroloji Uzmanı Dr. Makbule Deniz Borucu, toplumun Parkinson hastalığı hakkındaki yanlış bilgilerine dikkat çekti. Borucu, “Parkinson hastalığı sadece titreme ile değil, aynı zamanda harekette yavaşlama, yüz mimiklerinde azalma, küçük adımlarla yürüme ve koku alma duyusunun azalması gibi belirtilerle de başlayabilir. Genellikle ileri yaşlara özgüymüş gibi algılansa da genç yaşlarda da görülebilir. Erken evrede belirtilerin göz ardı edilmesi, tanının gecikmesine ve hastalığın ilerlemesine neden olabilir” dedi.

Hastalığın tedavi sürecinin başarısının, tanının ne kadar erken konulduğuyla yakından ilişkili olduğunu belirten Borucu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Parkinson hastalığının tamamen iyileştirilmesi mümkün olmasa da erken dönemde başlanan tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleri ile hastalığın seyri yavaşlatılabilir ve kişinin yaşam kalitesi korunabilir. Parkinson hastalığı sadece fiziksel etkilerle sınırlı kalmaz, aynı zamanda sosyal çevreden izole olmaya da neden olabilir. Bu süreçte hem psikolojik hem de sosyal destek önemlidir. Yakın çevrenin desteği, tedavinin önemli bir parçasını oluşturur.”

Related Posts

Serinlemek için buzlusu değil, sıcağı makbul! Arapların taktiğiymiş, oh dedirtiyor

Yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarında serinlemek hepimizin hayali. Birçoğumuz, buzdolabından yeni çıkmış buz gibi bir içeceği yudumlamanın ferahlığını düşünerek mutlu oluyoruz. Ancak bu ferahlık hissi sandığımız kadar masum olmayabilir. İşte detaylar.

Yapay zeka, doktorlardan daha başarılı

Microsoft, karmaşık vakalarda doktorlardan daha isabetli teşhis koyabildiğini belirttiği yeni bir yapay zeka sisteminin ayrıntılarını paylaştı. Şirket, bu sistemin “tıbbi süperzekâya giden bir yol sunduğunu” ifade ederken, bu teknolojinin doktorların işini ortadan kaldırmayacağını belirtti. Yapay zekanın tıp alanında yaygınlaşmasının, dünyanın farklı bölgelerinde temel sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırarak daha eşit bir sağlık sistemi oluşturabileceği ifade ediliyor.

Yaz kâbusa dönmesin! Çocuklar için tehlike kapıda

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz tatilinde çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskinin arttığını belirterek ailelere önemli uyarılarda bulundu. Hareket kısıtlılığı, şişlik ya da morarma durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.

Hafızayı silgi gibi siliyor: Bu yemeği yemeyi bırakın!

Harvard Üniversitesi’nin araştırması, beyin fonksiyonlarına ciddi zarar veren besinleri tek tek ortaya koydu. Özellikle bir yiyecek var ki, her gün tüketenlerde hafıza kaybı riski hızla artıyor. Uzmanlar uyarıyor: Bu gıdayı hayatınızdan çıkarın, beyninizi koruyun!

Tek bir hareket, beyni resmen bilgisayara dönüştürüyor!

Bilim insanları, sadece tek bir fiziksel hareketin beyin fonksiyonlarını belirgin şekilde iyileştirebileceğini ortaya koydu.

Bitki çayı tüketirken bu 3 kurala dikkat!

Genelde sağlıklı bir yaşam için tercih edilen bitki çayları göründüğü kadar masum olmayabiliyor. Doç. Dr. Oğuzhan Öztürk, bazı bitki çaylarının içine ilaç karıştırıldığını belirterek bu tarz bitkisel ürünlerin güvenli yerlerden alınması gerektiği uyarısında bulundu.