Yapay zeka, doktorlardan daha başarılı

Microsoft Yapay Zeka İle Doktorları Taklit Ediyor

Microsoft AI CEO’su Mustafa Süleyman liderliğindeki yapay zeka ekibi, uzman doktorları taklit ederek karmaşık ve zorlu vakaları değerlendirebilen bir sistem geliştirdi. Şirketin açıklamasına göre, sistem OpenAI’ın gelişmiş o3 modeliyle çalışıyor. Sistem, dünyaca ünlü New England Journal of Medicine (NEJM) dergisinden seçilen 300’den fazla zor vaka üzerinde test edildi.

NEJM, doktorların çözmesi için tasarlanmış karmaşık ve öğretici hasta öyküleriyle biliniyor. Microsoft ekibi bu vakaları etkileşimli testlere dönüştürerek yapay zekanın yeteneklerini ölçtü. Sonuçlara göre sistem, vakaların yüzde 80’inden fazlasında doğru teşhis koymayı başardı. Aynı vakalarda yalnız çalışan doktorların başarı oranı ise yüzde 20’de kaldı.

Microsoft, yapay zekanın gerçek bir doktor gibi adım adım ilerleyerek sorular sorduğunu, gerekli testleri planladığını ve sonunda teşhis koyduğunu belirtti. Sistem duruma göre hastalardan röntgen, kan testi gibi tahlil sonuçları da isteyebiliyor.

Microsoft, sistemin insan doktorlardan daha verimli şekilde hangi testlerin isteneceğine karar verebildiğini ve böylece maliyetleri düşürebileceğini açıkladı.

Yapay Zeka ve Doktorlar Arasındaki Rol Paylaşımı

Microsoft, yapay zekanın doktorların yerini almayacağını, aksine onların işini kolaylaştıracağını vurguluyor. Yapay zekanın farklı tıbbi alanlardaki bilgileri bir araya getirerek doktorlara özellikle karmaşık durumlarda gelişmiş karar desteği sunabileceğini ifade ediyor.

Microsoft yetkilileri, sistemin klinik kullanıma hazır olmadığını ve daha yaygın semptomlarda da test edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Microsoft’un blog yazısında “Doktorların klinik rolleri sadece teşhis koymakla sınırlı değil. Belirsizlikle baş etmek ve hasta ile aileleriyle güven ilişkisi kurmak gibi yapay zekanın üstlenemeyeceği görevleri var” ifadelerine yer verildi.

Şirketin “tıbbi süperzekâya giden yol” sloganı, sağlık sektöründe büyük değişim beklentilerini de beraberinde getiriyor. Microsoft AI CEO’su Mustafa Süleyman, Batı medyasına yaptığı açıklamada sistemin 5–10 yıl içinde neredeyse hatasız hale gelebileceğini söyledi.

Yapay zekanın tıp alanında yaygınlaşması, özellikle dünyanın doktor bulunmayan veya hekim açığı yaşanan bölgelerinde sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırabilir. Yapay zeka sistemleri, yeni bir hastalıkla ilgili güncel araştırmalar ve yeni tedavi protokolleri ortaya çıktığında aynı anda ve hızla güncellenerek tüm dünyada aynı kalitede bilgi sunabilirken bu sayede temel sağlık hizmetlerinin daha eşit bir şekilde verilmesine katkı sunabilir.

Related Posts

Yaz kâbusa dönmesin! Çocuklar için tehlike kapıda

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz tatilinde çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskinin arttığını belirterek ailelere önemli uyarılarda bulundu. Hareket kısıtlılığı, şişlik ya da morarma durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.

Hafızayı silgi gibi siliyor: Bu yemeği yemeyi bırakın!

Harvard Üniversitesi’nin araştırması, beyin fonksiyonlarına ciddi zarar veren besinleri tek tek ortaya koydu. Özellikle bir yiyecek var ki, her gün tüketenlerde hafıza kaybı riski hızla artıyor. Uzmanlar uyarıyor: Bu gıdayı hayatınızdan çıkarın, beyninizi koruyun!

Tek bir hareket, beyni resmen bilgisayara dönüştürüyor!

Bilim insanları, sadece tek bir fiziksel hareketin beyin fonksiyonlarını belirgin şekilde iyileştirebileceğini ortaya koydu.

Bitki çayı tüketirken bu 3 kurala dikkat!

Genelde sağlıklı bir yaşam için tercih edilen bitki çayları göründüğü kadar masum olmayabiliyor. Doç. Dr. Oğuzhan Öztürk, bazı bitki çaylarının içine ilaç karıştırıldığını belirterek bu tarz bitkisel ürünlerin güvenli yerlerden alınması gerektiği uyarısında bulundu.

Güneş yanıklarına ne iyi gelir? Evde uygulanabilecek 7 doğal yöntem

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneşin zararlı etkileri kendini göstermeye başladı. Uzmanlar, özellikle güneş yanıklarına karşı doğal çözümlerle ilk müdahalenin önemine dikkat çekiyor.

Doç. Dr. Diktaş: Bozulmaya başlayan etler, bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir

Doç. Dr. Diktaş: Bozulmaya başlayan etler, bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir