Örümcekleri ‘zombiye’ dönüştüren mantar keşfedildi

Avrupa’daki bilim insanları, mağaralarda yaşayan örümcekleri “zombilere” dönüştüren yeni bir mantar türü olan Gibellula attenboroughii’yi keşfetti.

Ünlü doğa bilimci Sir David Attenborough’un adını taşıyan mantar, örümcekleri ölmeden önce ağlarını terk edip açık alanlara geçmeye yönlendiriyor ve mantarın sporlarını daha etkili bir şekilde yaymasına olanak sağlıyor.

İLK OLARAK 2021’DE GÖRÜLDÜ

Mantar ilk olarak 2021’de Kuzey İrlanda’daki terk edilmiş bir barut deposunda bir televizyon ekibi tarafından görüldü. O zamandan beri araştırmacılar, Kuzey İrlanda ve merkez İrlanda’daki çeşitli mağaralarda, hepsi açık alanlarda konumlanmış enfekte örümcekler gözlemlediler.

Mantar, iyi bilinen zombi karınca mantarına benzer şekilde hareket eder ve spor dağılımını kolaylaştırmak için konakçının davranışını değiştirir. Ancak, G. attenboroughii’nin örümceklerin beyinlerini etkilediği kesin mekanizma bilinmiyor.

BENZERSİZ DAVRANIŞ

Danimarka Doğa Tarihi Müzesi’nde mikolog olan çalışmanın ortak yazarı Dr. João Araújo, parazit dünyasında bu davranış şeklinin benzersizliğini vurgulayarak, hayvan kontrol eden mantarları anlamak için yeni araştırma fırsatları açtığını belirtti.

Araujo, “Karıncaları, eşek arılarını ve çok az sayıda başka örneği çok iyi biliyoruz. Ama bu farklı bir ailede ve bu yüzden davranış şeklinin yeni bir kaynağı,” dedi ve “Bu, parazit dünyasında çok yaygın olmayan gerçekten ilginç bir şey” diye ekledi.

Mantar, insanlar için bir tehdit oluşturmasa da, örümcek popülasyonlarını düzenleyerek ekosistemde önemli bir rol oynuyor. Araştırmacılar, bu mantarı daha fazla inceleyerek ekolojik etkisini ve bitki koruma ve tıp gibi alanlardaki potansiyel uygulamalarını anlamayı umuyor.

Related Posts

Kocaeli’ndeki yangında 3 ev yandı; 2 itfaiye eri yaralandı

Kocaeli’nin Darıca ilçesindeki 2 katlı evde çıkan yangın, bitişikteki 2 eve daha sıçradı. Müdahale sırasında 2 itfaiye eri yaralanırken, 3 ev kullanılamaz hale geldi.

Bakan Kurum başkanlığında İstanbul’da kentsel dönüşüm zirvesi: Belediyelere ortak mücadele çağrısı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Nuri Aslan ve 39 ilçenin belediye başkanlarının davet edildiği, İstanbul Valiliği’nde yarın düzenlenecek Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nde belediyelere ortak mücadele çağrısı yapacak.

Prof. Ercan hayati müdahaleyi anlattı: ‘Olmasaydı bugün aranızda değildim’

Prof. Övgün Ahmet Ercan, “Alın üstü başımdan bir delik açıp kan akmaya başlaması, beyin kanamamı, ayrıca inmeyi engelledi” dedi.

Güney Afrika mali nedenlerle Bulgaristan’daki Büyükelçiliğini kapatıyor

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin, Bulgar makamlarıyla istişare edilerek alınan kararda mali sebeplerle Bulgaristan’ın başkenti Sofya’daki Büyükelçiliğini kapatacağı bildirildi.

Gaziosmanpaşa’da inşaat sahasının yanında bulunan yol çöktü

İstanbul Gaziosmanpaşa’da inşaat çalışması sırasında yol çöktü. İGDAŞ ekipleri bölgede çalışma başlattı.

Pakistan’da terör saldırısı: 7 asker hayatını kaybetti

Pakistan ordusu, Belucistan eyaletinde güvenlik güçlerine ait araca yönelik saldırıda 7 askerin yaşamını yitirdiği bildirildi.